In institutie n-are loc politicul!

Ganduri date spre citire, in data de:

O să vă mai zic ceva. Dacă vă supărați pe mine sau considerați că o dau cotită, treaba voastră. Dar vă asigur că nu e așa.

Așa. Primul lucru. La Brașov, jandarmeria s-a comportat exemplar. E-XEM-PLAR! De fiecare dată.

Când se întâmplă proteste sau manifestații din spectrul ăsta, noi ne adunăm în centrul vechi al orașului, după care o luăm la pas prin Brașov pe străzile principale. Și asta pentru că nu avem o Piață mare unde să ne adunăm și în care să rămânem.

Slujba jandarmeriei este să se asigure că păstrăm normalitatea publică și nu se întâmplă nenorociri (spart geamuri, agresiuni, vandalisme, chestii de-ăstea). Lucru pe care îl fac. Adică, EXACT asta fac.

Fac cordoane, stabilesc perimetre, coordonează valul de protestatari spre și înspre zonele stabilite. Fără îmbrânceli, fără gaze, fără bastoane. Doar prin prezență. Simplu!

Că s-ar putea ca la proteste să fi existat și băieți puși pe scandal?! Cu siguranță. Dar jandarmeria e cea care i-a scos (chirurgical, indiferent de ce declară șeful lor de la București) dintre noi. Țac-pac. Nici nu i-am văzut, nici nu i-am auzit. Și asta nu o confirm eu, o confirmă miile, zecile de mii de protestatari de la Brașov. Asta înseamnă să-ți faci meseria, așa cum trebuie.

Lucrul doi. La Brașov, de multe ori, grupul/adunarea/grupurile de protestatari sunt coordonate chiar de cei din galerie. Fosta galerie a FC Brașov, acum probabil împărțită în alte galerii după preferințe. Băieții ăștia, ăia din galerie, sunt de obicei chiar în primele rânduri ale protestatarilor. Și asta nu pentru că sunt ei galeriști, activiști, tupeiști. Ci pentru că la adunări civice ei sunt, cumva, cei mai întreptățiți să dea tonul scandărilor, lozincilor, strigăturilor. Chiar dacă unele dintre ele nu le ies. Dar ei dau tonul pentru că ei știu cum. Ei încep să strige, pentru că ei asta fac. Știu cum, când și în ce fel. Iar restul mulțimii îi urmează.

Și chiar dacă râca dintre ei și jandarmerie e de manual de istorie, când se întâmplă un eveniment civic, ea dispare. Atât dintr-o parte cât și din cealaltă.

Lucrul trei. De fiecare dată când am fost la protest în Brașov, m-am simțit în siguranță. Din cauza jandarmilor. Care nu numai că mențin siguranța publică, dar o mențin și pe a noastră. Care suntem tot în grija lor!

O să vă fac un exemplu: Noi defilăm pe străzile Brașovului, pe două benzi. În condițiile în care, în Brașov nu găsești foarte multe străzi cu mai mult de trei benzi. Jandarmii, se pun cordon la marginea celor două benzi și au grijă ca nici un protestatar să nu depășească perimetrul ăla. Nu din cauză că ar face nu știu ce, protestatarul. Ci pentru a-l proteja, ca să nu fie lovit de mașinile care încă mai circulă pe banda a treia. Și toate aceste lucruri se întâmplă cu vorba, nu cu bastonul! Dacă iese vreun protestatar din perimetru, este rugat frumos să intre înapoi! De cele mai multe ori fără să fie atins protestatarul.

Asta înseamnă să-ți faci meseria cum trebuie, meserie pentru care ai fost angajat, și să obți nu numai liniștea și ordinea publică, ci și respectul ”celeilalte tabere”.

Lucrul patru și ultimul, că iar m-am întins ca popa la slujba de duminică.

La Brașov, în cordonul de jandarmi, am văzut cel puțin 4 fete. Patru jandarmerițe. Tot de 50 de kile cu tot cu bocanci. Frumoase foc, sigure pe ele și cu respect atât față de meseria pe care o exercită, cât și față de noi. Nici nu-ți trece prin gând vreodată să o agresezi pe vreuna dintre ele. Nu pentru că-s frumoase, ci pentru că sunt acolo ca să te țină în siguranță, indiferent de care parte a baricadei ești. Și lucrul ăsta se simte!

Și cam atât. Din nou, jandarmeria Brașov, E-XEM-PLAR! Așa cum trebuie, atât cât trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *