Lectii individuale de manipulare

Ganduri date spre citire, in data de:

Să spunem că aș fi primar. Într-un sat pe undeva. Și mă enervează niște cetățeni din localitate, care sunt tot împotriva mea. Ba nu le convine nu știu ce. Ba mă acuză că am furat banii publici ca să-mi ridic vila. Ba că nu fac nimic pentru sat. Ba că nu știu ce.

Dacă aș vrea să manipulez opinia publică, aș lua vreo 3-4 cetățeni care țin cu mine, i-aș îmbrăca în haine albe de la brâu în sus, le-aș da stegulețe mici cu stema satului și i-aș duce în centrul satului, pe unde se adună ceilalți cetățeni care sunt împotriva mea.

Acum. Înainte să fac asta, între cetățenii anti-Sergiu, aș infiltra și niste cetățeni pro-Sergiu, dar care să se dea anti-Sergiu (sper că nu te-am pierdut). Și care să pornească o ceartă pe-acolo. Și ”din greseală” să le dea câte-un pumn în nas ăstora în tricouri albe. Nu, nu. Stați liniștiți. Nu să-i bată. Doar câte-un pumn, așa, corector, la nas. Cât să le dea sângele.

Cetățenii cu tricouri albe nu pățesc nimic. Poate rămân doar cu mândria zdrelită și cu un nas sângerând. Dar tricourile! Tricourile vor fi pline de sânge.

Timp în care, la momentul perfect, apar eu! Cu televiziunea. Aia pe care am plătit-o eu să vină și să zică de bine despre mine. Și relatez îngrijorat, indignat, supărat, cum bandele de huligani anti-mine nu sunt decât niște nenorociți care trebuie stârpiți cu tot ce avem la dispozitie. Justiție! Să vină justiția! Să-i ia, să-i ducă și să nu-i mai vedem! Ăștia sunt ăia care rezistă?! Niște bande de golani, care duc satul în jos. Din cauza lor nu merge nimic în satul ăsta!

Câteva zile, o să plătesc la televizuni să facă tam-tam despre banda de golani anti-Sergiu, care uite ce-au făcut. Și-așa mai departe. Timp în care la nivel local, cât timp opinia publică mai e oripilată, o să trag eu două-trei legi prin care vila pe care mi-am ridicat-o din banii publici să devină cumva un drept al meu, al primarului. Și o să mai șterg și ceva dosare care n-au legătură cu realitatea, care uite, se vede în teren.

Peste câteva zile ”justiția liberă și independentă” o să-i hăituiască pe ăia anti-Sergiu. Și o să-i bage la beci. Lumea o să arate cu degetul spre ei. Și toată lumea o să știe că ei sunt de vină pentru că satul ăsta nu merge cum trebuie.

Țaca-paca. Ușor, nu?

Bine că nu-s primar…

#LecțiiIndividualeDeManipulare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *