Recomandare: Oldboy (2003)

Ganduri date spre citire, in data de:

Oldboy (2003)Salut. Nu știu dacă s-a mai recomandat, dar găsesc pe internet o grămadă de pasionați de filme de grozăvenie și suspans. Asadar, fără prea multă introducere, recomand Oldboy (2003).

Atenție, nu vorbim despre versiunea holywoodizată a filmului (cea din 2013). Care în ciuda eforturilor actoricești ale lui Josh Brolin (care mi se pare un actor fantastic), n-a reușit să fie decât un remake slăbuț. Pentru cei care ați văzut deja acest remake, încercați totuși și originalul.

E ca și cum ai bea un pahar de Jack Daniel’s cumpărat de la Careffour. După care ai încerca un pahar, direct din butoaiele de stejar din Tennessee. O să-ți dai seama care-i originalul. Și care are un gust mai desăvârșit.

Așa. Oldboy (2003). Un film care mi i-a pus pe radar nu numai pe Park Chan-Wook, dar și pe Min-sik Choi care face un rol fantastic. Știu, o să spuneți ”bă, filme asiatice?!”. Exact așa am fost și eu acum mulți ani. Dar coreenii ăștia chiar știu să facă film, pe cuvânt. Cel puțin, filme din tagma asta.

Plot-ul e simplu. Un individ (Dae-su Oh) este ținut captiv vreo 15 ani, fără nici o explicație. Ani după care este eliberat. Și, evident, începe să-și caute dreptatea. Cine și de ce l-a ținut captiv și mai ales de ce i-a fost distrusă viața.

Filmul abundă de cruditate, violență și tot felul de suspansuri. Dar toate ăstea, foarte bine puse în planșă. Iar modul în care e compus, fac din el un film cel puțin genial în suprarealismul său. Merită văzut. Sunt două ore în care, parcă ai vrea să te ridici din scaun, dar nu poți.

Vizionare plăcută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *