Globurile de Aur – 2020

Ganduri date spre citire, in data de:

Globurile de Aur 2020Hai că au trecut și Globulețele de aur, în caz că le-ai pierdut. Ceea ce e mai mult decât probabil, pentru că fiind niște cetățeni din lumea a treia, noi nu avem televiziuni care să transmită acest eveniment, destul de important, din lumea cinematografiei.

Așadar, Globuri de aur, ediția șapte-șapte, din anul de grație douăzeci-douăzeci.

Ca să încep din scurt, fac o remarcă. Am spus-o acum câțiva ani, o mai spun și azi. Netflix cucerește lumea. Dacă anii trecuți aveam o prezență timidă, la evenimentele de talie mondială, anul ăsta nu mai puțin de 34 de producții Netflix au intrat în concurs. Dintre care, 17 erau lungmetraje!

Ah, să nu uit, scurtă introducere despre cum se votează câștigătorii. Pentru necunoscători. Câștigătorii Globurilor de Aur se votează de către Hollywood Foreign Press Association. Adică de către un grup format din 90 de jurnaliști internaționali. Spre deosebire de Oscar-uri, unde participă peste 9000 de oameni la votare și predicțiile sunt mai greu de stabilit/intuit.

Așa. Acum, despre meniul fără carne pe care l-au avut în față invitații din Beverly Hills, cred că ați auzit deja. Sau citit prin presa online. Nu cred că mai trebuie discutat. No, s-a vrut un semn de alarmă, tras împotriva poluării sau împotriva consumului excesiv de resurse. Cum ziceam, ceva. Dacă ești din Los Angeles și ai trecut pe lângă un McDonalds la care era coadă, să știi că erau ăia care erau în drum spre Globurile De Aur.

Dar la băutură s-a dat cu Moet. Niște săraci, domne. La noi Moet se bea la after party. Sau la plajă. Când rămâi fără apă.

Bun. L-am avut prezentator pe Ricky Gervais, într-o mare formă, de care ne era dor ca de aer. Și care, evident, nu numai că a făcut un show de zile mari dar a și pus, ca întotdeauna, o pată de culoare asupra evenimentului. El zice că ăsta o să fie ultimul glob pe care-l prezintă. Dar, acum, dacă publicul o să-l ceară, nu sunt sigur că o să poată refuza. Pe viitor. Cine știe.

Evident că a început direct cu glumele la adresa HFPA și a actorilor prezenți. Sau absenți. Cu săgețile obișnuite către seriale, filme și actorie. Lucruri care-l fac excepțional pentru postul ăsta. Am râs. Căutați-l pe net. I-a luat în balon pe toți. Joaquin Phoenix, Martin Scorsese, DiCaprio, Netflix, Renee Zellweger, etc. Nu mai zic de multele glume pe care le-a aruncat înspre Hollywood Foreign Press Association.

Pe scenă au mai urcat și Elton John, Kit Harington, Rami Malek, Chris Evans, Charlize Theron, Margot Robbie, Scarlett Johansson, Salma Hayek, Will Ferrell, Sofia Vergara, Daniel Craig, Glenn Close, Harvey Keitel, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio și alții. Pe scurt, scena a fost inundată de sex-appeal.

Vorbim și despre îmbrăcăminte? Hai, un pic. Măcar așa, de pe covorul roșu.

Dacă anii trecuți am avut negru (2018) sau albastru (2019), anul ăsta nu s-a impus un cod de culoare. Bine, nici în 2019 nu s-a impus, și a fost destul de colorată garderoba de pe covorul roșu, dar s-a abordat foarte mult albastru și derivate. Zic specialiștii, nu eu, că eu sunt semi-daltonist.

Anul ăsta, în schimb, am văzut destul de mult verde, derivate de verde, ceva culori închise, ceva culori puternice, ceva roz, roșu, argintiu și burgundi (am citit pe net ce fel de culoare era). Și mult sclipici. Doh!

Revenind la haine, prima care mi-a atras atenția a fost J. Lo, care a venit îmbrăcată în fundiță. Mi-a plăcut foarte mult. Tot din categoria Jennifer, Jennifer Aniston a apărut la interviu cu o rochiță foarte elegantă care îi punea în valoare corpul. Iubita mea Charlize Theron a fost îmbrăcată foarte elegant, tot cu ceva verde. Așa, bossy, dar îndeajuns de sexy și elegant. Nici nu mă așteptam la altceva.

Saoirse Ronan mi se pare că se face din ce în ce mai faină. Cea ce e și normal, e tânără. Îmbrăcată într-o rochiță foarte sexy, așa, argintie. Gwyneth Paltrow a venit îmbrăcată ca fata sexy a săracului. Nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos. Nicole Kidman mi-a mai plăcut, într-o rochie roșie, sexy. Nici nu se putea altfel. Tot la categoria rochie roșie și sexy s-a înscris și Scarlett Johansson. Oh my. Cum de arată femeile ăstea atât de bine?!

Actrițele cu vechime, ca Reese Witherspoon, Gillian Anderson și altele, au mers pe alb. Ah și să nu uit. Mamă, ce sexy e Salma Hayek.

La băieți, Nick Jonas m-a surprins cu un costum, parcă rupt din filmele cu cowboy. Foarte interesant. Un domn, nu știu cine, avea un frac alb, cu trenă. Din-aia lungă, de i-o căra careva în spate. Holy fuck! Mă rog, nu mă pricep la modă, asta e clar. Sacha Baron Cohen a urcat pe scenă cam albastru. Total albastru. Și în general, băieții au mers pe clasic. Costume de culoare închisă, negru, albastru, verde închis. Cămașă albă, papion, cravată. Mă rog, mai puțin Kit Harington, care s-a tras într-o cămașă neagră. Și Jason Momoa, care a venit îmbrăcat cu un tricou pe sub sacou. Adică, mă rog, nu că te-ai fi așteptat la altceva de la el.

Pe covorul roșu s-a vorbit foarte mult (mă rog, destul de mult) despre mâncare. Dar nu cred că din cauza anunțului cu mâncarea fără carne. Pe scenă, Ellen DeGeneres a primit un adevărat omagiu. Așa cum a primit și Tom Hanks de altfel. Amândoi fiind recunoscuți și recompensați de către HFPA cu premii speciale. Foarte frumos și pe alocuri emoționant.

Tot pe scenă Patricia Arquette a ținut și ea un mini-discurs anti-război și pro-vot.

Tom Hanks, the man, the myth, the legend, a susținut și el un discurs prin care a mulțumit tuturor, de la mic la mare. Și a oferit o lecție, frumos îmbrăcată, despre actorie și ce înseamnă ea cu adevărat. Michelle Williams a ținut un discurs pro-egalitate. Joaquin a făcut și el câteva paranteze referitoare la climat și felul în care a ales Hollywood Foreign Press Association să producă acest eveniment. În rest, mai toți vorbitorii de pe scenă și-au arătat suportul și îngrijorarea către Australia.

Ah, să nu uit. Renee Zellweger vorbește de zici că a fumat ceva pe dos. Sau a inspirat aer fals, ceva.

Acum, despre nominalizări. Am avut foarte multe filme faine printre nominalizări. Seriale, scurtmetraje, lungmetraje și așa mai departe. Foarte mult talent și la nominalizările pentru actori, scenarii, regie. Dar cumva, a părut destul de compresată (în lipsa altui cuvânt) lista. Compactă. Adică, nu știu cum să mă exprim ca să mă fac înțeles. Poate au fost prea puține filme cu adevărat bune. Demne de nominalizări. Sau cele cu adevărat bune au ocupat prea multe nominalizări. Dar, cumva, listele, deși lungi, au părut scurte. Vezi Marriage Story cu şase nominalizări sau The Irishman cu cinci, The Two Popes cu patru nominalizări. Înțelegi ce spun?!

Aș fi prezis câțiva dintre câștigători. Și cred că mulți dintre ei, acum gândind la rece, au meritat premiile. Chiar dacă preferințele mele ar fi fost altele. Mă rog. Neimportant acum. Să vă spun și câștigătorii:

– Cel mai bun film dramă: 1917
– Cel mai bun film comedie sau musical: Once Upon a Time in Hollywood

– Cel mai bun actor în film dramă: Joaquin Phoenix pentru rolul din Joker
– Cea mai bună actriţă în film dramă: Renee Zellweger pentru rolul din Judy

– Cel mai bun actor în musical sau comedie: Taron Egerton pentru rolul din Rocketman
– Cea mai bună actriţă în musical sau comedie: Awkwafina pentru rolul din The Farewell

– Cel mai bun actor în rol secundar: Brad Pitt pentru rolul din Once Upon A Time In Hollywood
– Cea mai bună actriţă în rol secundar: Laura Dern pentru rolul din Marriage Story

– Cel mai bun actor într-un serial de comedie: Rami Yousef pentru rolul din Rami
– Cea mai bună actriţă într-un serial de comedie: Phoebe Waller-Bridge pentru rolul din Fleabag

– Cel mai bun actor într-un serial TV dramă: Brian Cox pentru rolul din Succession
– Cea mai bună actriţă într-un serial TV dramă: Olivia Colman pentru rolul din The Crown

– Cel mai bun actor în miniserie sau film TV: Russell Crowe pentru rolul din The Loudest Voice
– Cea mai bună actriţă în miniserie sau film TV: Michelle Williams pentru rolul din Fosse/Verdon

– Cel mai bun rol secundar masculin într-un serial, miniserie sau film TV: Stellan Skarsgård pentru rolul din Chernobyl
– Cel mai bun rol secundar feminin într-un serial, miniserie sau film TV: Patricia Arquette pentru rolul din The Act

– Cel mai bun serial dramă: Succession
– Cel mai bun serial comedie: Fleabag
– Cel mai bun film TV/ cea mai bună miniserie TV: Chernobyl

– Cel mai bun film într-o limbă străină: Parasite (Coreea de Sud)
– Cel mai bun lungmetraj animat: Missing Link

– Cel mai bun regizor: Sam Mendes – 1917
– Cel mai bun scenariu: Once Upon A Time In Hollywood

– Cea mai bună coloană sonoră: Joker (Hildur Guðnadóttir)
– Cel mai bun cântec: I’m Gonna Love Me Again – Rocketman

– Cecil B. deMille Award – Tom Hanks
– Carol Burnett Award – Ellen DeGeneres

Pe final mai vreau să spun că și anul ăsta, nu știu de ce, dar cred că Globurile nu vor fi avangardă pentru Oscar-uri. Adică, personal, nu cred că filmele premiate anul ăsta cu Globuri de aur vor lua și Oscar-uri. Așa cum s-a și văzut, filmele cu cele mai multe nominalizări, n-au reușit prea multe. Mă rog, în afară de Joaquin Phoenix. Care cred că împușcă și un Oscar. Dar, cum ziceam, e doar părerea mea.

Oricum, Brăduț a luat un Glob, a zis la sfârșitul discursului să fim mai buni unii cu alții, deci totul e în regulă în lume.

Cam atât. Mă duc să dorm. Noapte bună de bună dimineața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *